Voorbeelden van educatieve projecten:
-
Fantastic beasts
Hoe is het om een ontwerp te maken in opdracht? Bij dit project werken de leerlingen samen als ontwerper van het filmteam voor de nieuwe fantastic beasts film. De opdracht? Ontwerp een prototype van origineel dier voor in de nieuwe fantastic beasts film, inclusief leefomgeving.
-
Skateboard deck
Hoe kun je je eigen identiteit laten zien in een kunstwerk? Voor deze opdracht verdiepen we ons in street art en maken we een ontwerp voor een eigen skateboard deck.
-
Tiny art show
Kan een klein kunstwerkje indrukwekkender zijn dan een grote? Welke invloed heeft het formaat op een kunstwerk? In deze opdracht maken we van de school een museum, met een tiny art show. De leerlingen werken aan een klein kunstwerkje dat de bestaande omgeving een in een ander daglicht zet.
-
Anger management
Hoe uit je je emoties via een kunstwerk? In dit project gaan we aan de slag met iets dat ons boos maakt en verbeelden dit in een kunstwerk. Daarna bedenken we een passende manier om het werk te vernietigen en maken hier een korte film van.
-
Systeemplafond
Hoe kan een nieuw perspectief je blik op dingen veranderen? En waarom zijn systeemplafonds zo vreselijk lelijk? In deze opdracht werken we aan een ander perspectief, het werken in diepte, en maken we een ontwerp voor een plafondtegel aan een systeemplafond. Met als bonus: een vrolijk systeemplafond!
-
Bepakt en bezakt
Waar ga jij onder gebukt? De problemen in de wereld, of je irritante broertje, of bergen met huiswerk? In dit project maken we een mensfiguur van ijzerdraad en papier mache die zichtbaar gebukt gaat onder een zware last.
-
Masker
Waarom bestaan er zo veel maskers in verschillende culturen in de geschiedenis? Waarom willen mensen zich zo graag vermommen of verstoppen? We onderzoeken de redenen en vormtaal van verschillende maskers en maken ons eigen masker met eigen vormtaal.
-
Kunst door de eeuwen heen
Hoe hebben kunstenaars uit het verleden hun stempel gedrukt op hun tijd? In dit project ontdekken we kunststromingen en kunstenaars en kiezen een kunstwerk uit om een eigen interpretatie van te maken.
-
Contrasten en tegenstellingen
Waarom denken we zo vaak en graag in tegenstellingen? Goed/kwaad, zwart/wit, licht/donker, dik/dun, mooi/lelijk? Binnen dit thema gaan we hiermee aan de slag en maken we een kunstwerk met een contrast of tegenstelling als uitgangspunt.
-
Perspectief
Hoe krijg je diepte in het platte vlak? Heb je ook wel eens dat je iets met diepte wilt tekenen en dat het nét niet helemaal klopt? Daar kun je tructjes voor leren, en die onderzoeken we in dit thema. Zodat je uiteindelijk een kloppende stad, droomslaapkamer of thema hotelkamer kunt maken (zoals in deze tekening hierboven).
-
Pop up books
Hoe maak je van iets plats als een boek iets ruimtelijks? Bij dit project gaan leerlingen hun eigen pop up book ontwerpen en maken. We onderzoeken de mechanieken waardoor dingen naar voren kunnen ‘poppen’ en verwerken dit in ons eigen boek.